Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız Sayın Şükrü AYYILDIZ, Başkan Vekilimiz Sayın Hüsamettin KARAŞAHİN ve Birliğimize Bağlı Oda Başkanlarımızında içinde bulunduğu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna bağlı 81 il ve 82 Birliğe bağlı Mesleki Kuruluş Odaların Başkanlarının katılım sağladığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 5’inci Esnaf ve Sanatkarlar Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, ilgili bakanlar ve bürokratların katılımıyla ATO Congresium’da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, 2012’den itibaren her iki yılda bir düzenli olarak yapılması kararlaştırılan şuraya 2014’te de katıldığını anımsatarak, alınan kararların hayata geçirilmesi bakımından 2014 şurasının oldukça verimli geçtiğini söyledi. Yine de eksik kalan hususların olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ama kazanılan oldukça önemlidir. Özellikle perakende ticaretinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili kanun esnaf ve sanatkarlarımız için adeta bir devrim niteliğindedir. Araçlarını yenilemek isteyen, ulaştırma sektöründeki esnaflarımıza ÖTV muafiyetiyle kolaylık getirdik. Yine vergi ve SGK borçlarıyla ilgili düzenlemelerle finans destekleriyle esnaf ve sanatkarlarımızın nefes almasını sağladık. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifler Merkez Birliği, kuruma borcu bulunan üyelerinin temerrüt faizini silerek esnafımıza ciddi bir kolaylık sundu.”

Erdoğan, esnafın bilhassa bürokraside karşılaştığı sıkıntıların çoğunun küçük düzenlemelerle çözülebilecek mahiyette olduğuna işaret etti. Erdoğan, “Çıraklık ve kalfalık sistemi, yani mesleki eğitim esnaf ve sanatkarlarımızın geleceği bakımından hayati öneme sahiptir. Bu alanda atılacak her adımın Cumhurbaşkanı olarak bizzat destekçisi olacağımı özellikle belirtmek isterim.” ifadesini kullandı.

Şurada yapılacak değerlendirmelerin, tartışmaların, alınacak kararların hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, görüş, teklif ve tenkitleriyle şuraya katkı verecek herkese şükranlarını iletti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Sayın Bendevi PALANDÖKEN, “Tüm Oda Başkanlarımızın ortak kararı olan, SGK mevzuatına göre, Bağ-Kur lularda uygulanan emeklilik şartı olan 9.000 hizmet gününün değiştirilerek, SSK lılar için uygulanan emeklilik şartındaki 7.000 hizmet günü gibi yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi.